BANCI | Stirea Zilei

Back in court: Bancile reincep lupta din tribunale si Parlament pentru clauzele abuzive si conversia creditelor din valuta in lei la cursul de schimb din data acordarii, dupa modelul din Ungaria

Trimite stirea unui prieten
Nume *
E-mail *
E-mail prieten *
Mesaj
Cod validare * Turing Number
Tastati codul din imagine (doar cifre)
195.154.184.126

Autor: Bancherul.ro
2014-09-04 01:49

Astazi incepe la Tribunalul Bucuresti primul dintre procesele colective initiate de avocatul Gheorghe Piperea privind denominarea creditelor din CHF in lei la cursul din momentul acordarii, inainte de criza, inca o data mai mic decat in prezent, aducand ca fals argument cazul Kasler versus OTP din Ungaria.

In acelasi timp, in Parlament se dezbate o lege initiata de mai multi deputati, cum altfel, ai minoritatii maghiare, care propun si ei o lege privind conversia creditelor in valuta la cursul de la data obtinerii, sustinand ca nu doar clientii ci si bancile trebuie sa suporte costurile crizei. (vezi aici detalii)

Numai ca ceea ce ignora atat avocatii cat si parlamentarii este ca in Ungaria nu s-a dispus conversia creditelor in valuta la cursul acordarii, ci la cursul bancii nationale din data efectuarii conversiei, ceea ce este cu totul altceva, intrucat cursul bancii centrale este doar putin mai mic, in jur de 1-2%, decat cel practicat de banci la vanzarea de valuta, cum se intampla initial.

BNR: O astfel de lege contravine Directivei 2014/17/UE

De altfel, si Banca Nationala a Romaniei (BNR), a precizat, pentru Bancherul.ro, ca nu sustine o astfel de lege: "Orice propunere legislativa ce vizeaza obligativitatea acceptarii de catre creditor a rambursării creditelor in valuta la un curs diferit de cel de la momentul agreării restructurarii creditului (pentru schimbarea monedei) nu poate fi sustinută de BNR întrucât contravine dispozitiilor comunitare în materie - Directiva 2014/17/UE a Parlamentului European si a Consiliului privind contractele de credit oferite consumatorilor pentru bunuri imobile rezidentiale, din 4 februarie 2014 - act comunitar ce trebuie transpus în legislatia Statelor Membre nu mai târziu de 21 martie 2016."

Atat. Echipa de comunicare din BNR nu s-a obosit sa ne spuna macar care sunt dispozitiile directivei invocate, asa incat a trebuit sa cautam noi.

Astfel, conform Directivei 2014/17/UE, "cursul de schimb la care se efectuează conversia este rata de schimb a pietei aplicabilă în ziua aplicării conversiei, dacă contractul de credit nu specifică altfel."

De altfel, la Parlament exista si o alta initiativa legislativa initiata de deputata partidului la putere PSD, Ana Birchall, care transpune directiva in legislatia romaneasca, inclusiv in ceea ce priveste conversia creditelor la cursul din ziua aplicarii conversiei, si nu la data acordarii creditului, cum vor deputatii maghiari. Cine credeti ca va avea castig de cauza, in final?

Ceea ce inseamna ca exista putine sase ca o astfel de lege sa se adopte in Romania inainte de alegerile de la finalul anului, chiar daca este una populista, ce poate aduce un serios capital electoral.

Mai mari sanse de a-si majora valoarea actiunilor le are tot acest Robin Hood al justitiei romanesti, Gheorghe Piperea, dupa cum a dovedit-o pana acum. Haiducul care ia de la banci si da la clienti este carismatic si foarte eficient la bara, din cate am vazut, bucurandu-se, cei de drept, si de niste adversari destul de slabi de la "mari case de avocatura" care reprezinta unele banci.

Haiducul bancilor, Piperea, vrea sa-i pacaleasca iar pe judecatori

Astazi, la Tribunalul Bucuresti, Piperea incepe un proces colectiv in care sunt implicati sute de clienti ai Credit Europe Bank cu credite in franci elvetieni (CHF) care urmaresc sa-si injumatateasca ratele la credite prin denominarea in lei la cursul din data acordarii.

Cum si daca vor fi pacaliti si de data aceasta judecatorii, asa cum s-a intamplat cu multi, inclusiv de la Inalta Curte, in procesele privind clauzele abuzive, ramane de vazut.

Piperea ar putea sa aduca drept principal argument in fata judecatorilor cazul Kasler versus OTP Bank din Ungaria, prin care s-a stabilit ca banca a procedat abuziv prin perceperea unui comision de curs de schimb la plata ratelor, fapt care a permis ulterior Parlamentului ungar sa adopte o lege prin care ratele la creditele in valuta sa se achite la cursul bancii centrale.

Piperea a interpretat insa legea in propriul interes, conform declaratiilor sale din presa, potrivit carora cursul poate fi inghetat la nivelul din momentul acordarii, ceea ce ar aduce, fireste, un castig vizibil pentru clientii sai, care sa merite un proces colectiv.

Numai ca la noi, spre deosebire de Ungaria, bancile nu-si obliga clientii sa plateasca ratele la cursul bancii, ei fiind liberi sa efectueze schimbul valutar oriunde, inclusiv la casele de schimb valutar particulare, sau sa vina direct cu valuta la ghiseu.

Nici cele doua asociatii care reprezinta bancile, Patronatul Bancar si ARB, nici Credit Europe Bank, nu au dorit sa comenteze pe acest subiect.

Datele BNR arata ca bancile romanesti mai detin credite in CHF in valoare de aproximativ 1 miliard de lei, reprezentand cam 4% din volumul total de imprumuturi.

Seful supravegherii bancilor din BNR, Nicolae Cinteza, a declarat la finalul anului trecut, cu ocazia audierilor la Parlament, ca daca toate creditele in valuta s-ar converti in lei la cursul la care au fost acordare, multe banci ar intra in faliment.

De ce trebuie sa suportam noi cursul valutar si nu bancile?

Daca va intrebati cumva de ce trebuie sa suporte clientii riscul valutar si nu bancile, cititi acest articol. Pe scurt, este vorba de faptul ca bancile nu au la dispozitie niste sume fabulos de mari, in valuta, cu care sa acorde credite, ci utilizeaza banii celor care fac depozite.

Iar depozitele se fac in general pe terme scurte, de cateva luni sau cel mult 1-2 ani, astfel ca bancile trebuie, la randul, lor sa le ramburseze la cursul zilei nu la cel la care au fost depusi banii. Asadar, bancile suporta, la randul lor, cursul valutar, atunci cand plateste depozitele deponentilor.

Vezi aici detalii despre cazul Kesler versus OTP din Ungaria, precum si diferenta dintre creditele in valuta acordate de bancile romanesti si cele din Ungaria

Comentarii

clientul lui Robin Hood
back in court
In concluzia articolului e mai sus, rezulta ca avocatii sunt prosti, parlamentarii sunt prosti, judecatorii de la ICCJ sunt prosti, numai TU BANCHERUL cu aia de la BNR sunteti emotionant de legisti. Domnul Danila, fost sef la BCR, in prezent la BNR, care are actiuni de vreo 6 milioane de euro la ERSTE ti-a transmis extrasul din DIRECTIVA....sau domnul Cinteza care supravegheaza numai ce stie el....ca clauze abuzive a scapat in vreo 8 milioane de contracte... Sfatul meu este ca bancile straine, venite in Romania, sa faceti afaceri corecte, legale, nu camatarie, noi ROMANII usor,usor, ne-am desteptat, am auzit de euribor, de dobanda interna, de comision de risc, comision de acordare, clauze abuzive, OG 21 din 1991, Lg.193 din 2000, OUG 50 din 2010, Lg. 288 din 2011, Directive UE, Decizii ale CJUE. Transmit pe aceasta cale putere de lupta PROFESORULUI PIPEREA, precum si rabdare ROMANILOR FURATI , intelepciune si impartialitate judecatorilor, NEPERFORMANTE celor care au aplicat si aplica in continuare OUG 50 din 2010 in ,, spiritul legii ,, dua bunul plac. CURAND vine si ZIUA cand va suna si executorul clientului ,,haiducului,, Robin Hood .

vox populi
back in court
bnr sa propuna oficializarea camatariei conf contractelor in chf la initiativa actionarilor educati

DRAGOS
Mai cititi oameni buni
Semnatarul articoului pretinde ca a citit Directiva din 2014. Doar ca n-a inteles nimic. Nu va faceti sperante intrucat la sfarsit spune ca nu se aplica creditelor anterior incheiate ...



Adauga un comentariu
Nume *:

E-mail *:
(nu se afiseaza pe site)
Subiect:
*
Comentariu:

Turing Number

Tastati codul din imagine (doar cifre)  



Adauga un comentariu folosind contul de Facebook

Alte stiri din categoria: Stirea Zilei



Topul creditelor ipotecare cu cele mai mici dobanzi fixe in primii 3-10 ani

Dobanzile fixe in primii 3-10 ani pentru un credit ipotecar variaza intre 5,75% si 9,90%, in functie de banca si de perioada cu dobanda nemodificata, conform ofertelor celor mai importante 10 banci. Dobanzile luate in calcul sunt cele standard, fara alte detalii

Cum raspunde ANPC la o reclamatie despre o frauda online: cu cuvintele bancii

Clientul unei banci (Unicredit) a fost fraudat online cu 25.000 de lei cu o asa-zisa investitie in actiuni pe site-ul Rominvest. (Atentie! Acest site functioneaza si in prezent, la acest link, https://dimensionaldreamscape.cam, dupa mai bine de o luna de la detalii

Dobanzile la creditele online ale IFN-urilor, plafonate prin lege la 365% pe an, fata de 70.000% cat erau pana acum

Parlamentul a adoptat o lege prin care dobanzile (DAE) la creditele online acordate de IFN-uri (Institutii Financiare Nebancare) sunt plafonate la 1% pe zi (365% pe an) in cazul imprumuturilor de maxim 5.000 de lei, 0,8% pe zi (292% pe an) la cele de pana la 10.000 de lei si 0,6% pe detalii

Revolut isi obliga clientii sa plateasca credite facute prin fraude online

„Acești escroci de la Neocapital nu numai ca m-au pacalit sa le transfer foarte mulți bani, dar au inițiat și un credit de nevoi personale direct din aplicația Revolut iar eu acum trebuie sa plătesc rate pentru acest credit”, se plange un cititor, la detalii

 



 

Ultimele Comentarii