BANCI | Stirea Zilei

Autoritatea Bancara Europeana explica BNR cum pot scoate bancile creditele neperformante in afara bilantului, prin write-off

Trimite stirea unui prieten
Nume *
E-mail *
E-mail prieten *
Mesaj
Cod validare * Turing Number
Tastati codul din imagine (doar cifre)
195.154.184.126

Autor: Bancherul.ro
2014-03-20 08:37

BNR a cerut Autoritatii Bancare Europene (EBA) clarificari cu privire la noile reglementari privind scoaterea din bilant a creditelor neperformante, in conditiile in care seful supravegherii bancilor, Nicolae Cinteza, declara recent ca aceasta procedura, denumita write-off, nu este clar stabilita nici in standardele internationale de raportare financiara, IFRS. In aceste conditii, bancilor le este greu sa scape de volumul ridicat de neperformante, care le afecteaza indicatorii de solvabilitate.

Problema este ca, dupa cum a sustinut Nicolae Cinteza, conform standardelor IFRS, daca bancile scot creditele neperformante in afara bilantului, pierd dreptul de a mai recupera ceva din respectivele imprumuturi, pe cand din punct de vedere legal, banca isi poate pastra drepturile de recuperare a creantelor.

„Concluzia la care am ajuns in urma discutiilor cu FMI e ca trebuie sa ne intalnim cu auditorii, fiindca in legatura cu standardul respectiv (IFRS) este o problema de interpretare, sa vedem daca nu putem obtine o opinie de la ei, care sa permita bancilor sa scoata in afara bilantului credite la care posibilitatile de recuperare sunt mici, dar fara sa piarda dreptul de a recupera in viitor”, a spus Cinteza.

Intre timp, BNR a cerut clarificari la EBA cu privire la procedura de write-off , în contextul formularului de raportare financiară F 07.00.

Mai exact, BNR a formulat urmatorea intrebare:

„Având în vedere faptul că definitia write-off furnizata de paragraful 49 din partea a 2-a din anexa V a ITS (instructiuni FINREP ), pare să se îndepărteze de la principiile de derecunoastere conform IAS 39, ce aveti în vedere atunci când solicitati sumele care urmează să fie raportate în coloana 110 "write-off-uri acumulate" ? Mai specific, ati putea să ne oferiti exemple de situatii care duc la completarea coloanei 110 "write- off-uri acumulate"?

In formularul de raportare financiara F 07.00 se solicită raportarea de "write-offs acumulate" în coloana 110, coloana care include, printre altele, trimiterile la dispozitiile IFRS 7.B5 (d). Conform paragrafului 49 partea 2 din instructiunile FINREP , coloana 110 "write-offs acumulate" include sumele cumulate ale principalului si a dobânzii restante pentru orice instrument de datorie pe care institutia de credit nu-l mai recunoaste, deoarece acestea sunt considerate irecuperabile, sume care ar trebui să fie raportate până la stingerea totală a tuturor drepturilor bancii sau până la recuperare.

Cu alte cuvinte, scoatarea din bilant a unui credit prin write-off este un eveniment de recunoastere (a pierderii), chiar dacă, în conformitate cu această definitie, drepturile legale care decurg din activul financiar respectiv continuă să existe.

Conform prevederilor IAS 39.9, recunoasterea pierderii (derecognition) este eliminarea unui activ financiar recunoscut anterior sau a unei datorii financiare din bilantul unei entităti. IAS 39.17 spune ca recunoasterea pierderii unui activ financiar poate apărea atunci, si numai atunci când: (a) drepturile contractuale asupra fluxurilor de numerar din activul financiar expira, sau (b) activul financiar este transferat (si transferul se califică pentru recunoasterea pierderii).

Deci, cu exceptia plătilor, recunoasterea pierderii activelor financiare poate avea loc numai în acele împrejurări în care drepturile contractuale asupra fluxurilor de numerar din activul financiar au expirat (au fost prescrise) sau institutia de credit foloseste instrumentele juridice necesare pentru anularea partială sau totală / transferul drepturilor legale asupra fluxurilor de numerar aferente respectivelor active financiare, menite să asigure conditiile pentru scoaterea acestora din bilant.

În ceea ce priveste prevederile IFRS 7.B5 (d), există unele opinii (asupra carora Banca Natională a România si-a exprimat rezerve serioase) potrivit carora entitătile financiare si-ar putea stabili propriile politici pentru scoaterea din bilant a creditelor neperformante, de exemplu pe baza informatiilor obtinute prin sistemele de gestionare a riscurilor, a faptului ca nu mai exista asteptări rezonabile de recuperare sau bazat pe cele mai bune practici acceptate pe plan international, dar fără a renunta definitiv sau a pierde drepturile legale care decurg din activul financiar respectiv.

Opinia băncii centrale privind această abordare se refera la faptul că interpretarea cerintelor de publicare din IFRS 7.B5 (d) în ceea ce priveste politicile de write-off trebuie să se facă numai în conformitate cu prevederile de recunoastere a pierderilor din IAS 39, intrucat cerintele de publicare din IFRS 7 nu pot reprezenta o recunoastere a pierderilor, în plus fată de cele deja incluse în IAS 39, care este standardul specific care se ocupă cu aceste probleme.

Mentionăm că IAS 39 nu prevede definitia write-off, numai proiectul "Instrumente financiare: pierderi preconizate din credite" include prevederi legate de write-off, precizând că un write-off  constituie un eveniment de recunoastere a pierderii.

În acest context, în opinia noastră, scoaterea din bilant a activelor financiare ar trebui să ia în considerare exclusiv principiile de de recunoastere a pierderilor din IAS 39.”

Iata si raspunsul EBA:

„Conform paragrafului 49 din partea 2 a anexei V din Draft ITS on Supervisory reporting, coloana "write-offs acumulate", ar trebui să includă "valoarea cumulată a principalului si a dobânzii restante a oricarei datorii pe care institutia nu o mai recunoaste pentru ca o considera nerecuperabila".

Aceasta prevedere ar trebui sa acopere situatiile în care, de exemplu, o parte a unui împrumut este considerat nerecuperabil si scos in afara bilantului prin write-off, dar există încă alte plăti prevăzute pentru care nu există nici o dovadă care să sugereze că acestea nu mai pot fi recuperate. În aceste cazuri, valoarea contabilă a creditului existent este redusa cu sumele pentru care s-a facut write-off.

In paragraful 49 se mai spune ca sumele acumulate din write-off „vor fi raportate până la stingerea totală a tuturor drepturilor institutiei (prin expirarea perioadei limitelor stabilite, anularea datoriei sau alte cauze) sau până la recuperare". Prin urmare, institutia va continua să raporteze sumele din write-off până la stingerea totală a tuturor drepturilor institutiei.

Activele financiare recunoscute drept pierdere sau transferate în conformitate cu punctul 17 din IAS 39 nu vor fi raportate ca "write-offs acumulate" în coloana 110 din F 04.04. Pentru raportarea ecunoasterii pierderii si transferul de active financiare în conformitate cu punctul 17 din IAS 39 se aplica modelul 15 din FINREP.”

Vezi in CLUBUL BANCHERILOR varianta originala, in engleza, a raspunsului EBA

Comentarii



Adauga un comentariu
Nume *:

E-mail *:
(nu se afiseaza pe site)
Subiect:
*
Comentariu:

Turing Number

Tastati codul din imagine (doar cifre)  



Adauga un comentariu folosind contul de Facebook

Alte stiri din categoria: Stirea Zilei



Ce dobanzi au bancile la creditele de nevoi personale?

Dobanzile practicate de cele mai multe banci pentru creditele de nevoi personale destinate consumului nu mai sunt stabilite la niveluri standard ci sunt personalizate, in functie de mai multi factori, precum incasarea veniturilor in contul bancii sau istoricul de detalii

Topul creditelor ipotecare cu cele mai mici dobanzi fixe in primii 3-10 ani

Dobanzile fixe in primii 3-10 ani pentru un credit ipotecar variaza intre 5,75% si 9,90%, in functie de banca si de perioada cu dobanda nemodificata, conform ofertelor celor mai importante 10 banci. Dobanzile luate in calcul sunt cele standard, fara alte detalii

Cum raspunde ANPC la o reclamatie despre o frauda online: cu cuvintele bancii

Clientul unei banci (Unicredit) a fost fraudat online cu 25.000 de lei cu o asa-zisa investitie in actiuni pe site-ul Rominvest. (Atentie! Acest site functioneaza si in prezent, la acest link, https://dimensionaldreamscape.cam, dupa mai bine de o luna de la detalii

Dobanzile la creditele online ale IFN-urilor, plafonate prin lege la 365% pe an, fata de 70.000% cat erau pana acum

Parlamentul a adoptat o lege prin care dobanzile (DAE) la creditele online acordate de IFN-uri (Institutii Financiare Nebancare) sunt plafonate la 1% pe zi (365% pe an) in cazul imprumuturilor de maxim 5.000 de lei, 0,8% pe zi (292% pe an) la cele de pana la 10.000 de lei si 0,6% pe detalii

 



 

Ultimele Comentarii