ASIGURARI | Ultima Ora

ASF a respins preluarea Carpatica Asig de fondul de investitii IIC, intrucat avea o structura difuza a actionariatului si capacitate financiara incerta

Trimite stirea unui prieten
Nume *
E-mail *
E-mail prieten *
Mesaj
Cod validare * Turing Number
Tastati codul din imagine (doar cifre)
195.154.184.126

Autor: Bancherul.ro
2016-06-09 15:27

Consiliul Autorității de Supraveghere Financiară (ASF) a încheiat, în ședința de astăzi, procedura legală de analiză a dosarului depus de International Insurance Consortium (IIC), prin firma de avocatură Wolf Theiss, în vederea preluării unui pachet de 100% din acțiunile societății de asigurări Carpatica Asig S.A., constatând neîndeplinirea mai multor condiții prevăzute de Legea nr. 237/2015 pentru realizarea achiziției, de la lipsa unei capacități financiare certe de a susține redresarea asigurătorului, până la structura difuză a acționariatului potențialului investitor, anunta ASF intr-un comunicat, in care mai precizeaza urmatoarele:

Anticipând o decizie de respingere a dosarului, IIC a transmis ASF o notificare privind renunțarea la intenția de a achiziționa o participație calificată la Carpatica Asig, Consiliul luând act de această hotărâre.

Începând din 25 ianuarie 2016, societatea Carpatica Asig se află sub incidența prevederilor Legii nr. 246/2015 privind redresarea și rezoluția asigurătorilor, iar Fondul de Garantare a Asiguraților, în calitate de administrator temporar, are printre atribuții și implementarea măsurilor de atragere a unui investitor care să contribuie la restabilirea cerințelor minime de solvabilitate.

Până în prezent, singurul investitor care a depus un dosar în vederea preluării controlului Carpatica Asig a fost holdingul IIC, reprezentat de cetățeanul olandez Jacob Westerlaken.

Pe baza criteriilor prevăzute de Legea nr. 237/2015 privind autorizarea și supravegherea activității de asigurare și reasigurare, ASF a analizat documentația depusă de IIC, ajungând la concluzia că potențialul cumpărător nu putea asigura fondurile necesare restabilirii situației financiare a Carpatica Asig și nici încadrarea indicatorilor prudențiali în cerințele regimului Solvabilitate II - intrat în vigoare la 1 ianuarie 2016.

Astfel, IIC solicita o derogare de doi ani pentru îndeplinirea cerinței de capital de solvabilitate (SCR), în condițiile în care Legea nr. 237/2015 cere ca SCR să fie restabilită într-un termen de maximum 6 luni, care poate fi prelungit de ASF cu încă 3 luni.

În ce privește transparența și bonitatea potențialului investitor, ASF a constatat că tranzacția urma să se deruleze prin intermediul vehiculului financiar IIC România B.V., o societate cu răspundere limitată înființată în Olanda, la data de 21.03.2016, cu un capital social de 1 euro.

Vehiculul respectiv este controlat de firma IIC Group B.V, înființată la aceeași dată, și cu un capital social de 10 euro.

Acționarii IIC Group B.V. sunt societățile Westerlaken Advisory (80%), cu un capital social de 18.000 de euro, și Maters Beheer (20%), cu un capital de 18.151 euro, deținătorii finali fiind persoanele fizice Jacob Westerlaken și respectiv Michael Maters, a căror capacitate financiară nu a putut fi evaluată pe baza documentelor transmise ASF.

Concomitent, analiza dosarului depus de IIC a relevat faptul că tranzacția propusă ar fi avut la bază alte entități decât cele comunicate în prima fază, care au fost ulterior modificate și comasate, iar referințele privind deținerile directe și controlul exercitat între diverse structuri sunt contradictorii.

În același timp, finanțarea preconizată pentru Carpatica Asig ar fi fost realizată sub formă de împrumuturi rambursabile, purtătoare de dobândă, și nu prin aport la capitalul social, ca atare neputând fi recunoscută ca o suplimentare a fondurilor proprii pentru acoperirea cerinței minime de capital și a cerinței de capital de solvabilitate.

Având în vedere imposibilitatea certificării surselor de finanțare a proiectului de achiziție, respectiv neîndeplinirea criteriilor legale de evaluare a stabilității financiare a potențialului cumpărător în raport cu business-ul care urmează a fi preluat, precum și elementele contradictorii din planul de afaceri avansat, derogarea solicitată de la legislația în vigoare, și, nu în ultimul rând, transparența redusă a structurii de acționariat, Consiliul ASF a hotărât respingerea proiectului de achiziție avansat de IIC.

Totodată, Consiliul ASF a luat act de retragerea cererii privind dobândirea de către IIC România B.V. a participației calificate de 100% din capitalul social al Carpatica Asig.

Administrarea Carpatica Asig rămâne în responsabilitatea Fondului de Garantare a Asiguraților, urmând ca situația financiară a societății să fie reevaluată odată cu definitivarea auditului realizat de compania Deloitte. Pe baza concluziilor auditului, ASF va analiza opțiunile strategice disponibile în conformitate cu prevederile Legii privind redresarea și rezoluția asigurătorilor, pentru protejarea intereselor creditorilor de asigurări și menținerea stabilității pieței asigurărilor.

Taguri: Fondul de Garantare a Asiguratilor (FGA)  Autoritatea de Supraveghere Financiara (ASF)  Credius  

Comentarii



Adauga un comentariu
Nume *:

E-mail *:
(nu se afiseaza pe site)
Subiect:
*
Comentariu:

Turing Number

Tastati codul din imagine (doar cifre)  



Adauga un comentariu folosind contul de Facebook

Alte stiri din categoria: Ultima Ora



BRD scumpeste substantial comisioanele

BRD majoreaza semnificativ comisioanele standard aferente operatiunilor derulate la ghisee si online de persoane fizice, precum transferurile, retragerile de numerar sau administrarea unui cont. Comisionul lunar pentru administrarea unui cont curent standard, in detalii

CEC Bank acorda fermierilor credite cu o parte din dobanda subventionata de stat

• CEC Bank este prima instituție bancară care a transmis solicitări către FGCR pentru obținerea acordurilor de finanțare granturi în cadrul Programului guvernamental CEC Bank susține finanțarea agriculturii românești prin acordarea detalii

Patria Bank acorda fermierilor credite pentru achizitia de produse agricole Agrii

Începând cu aceasta lună, Patria Bank oferă în parteneriat cu Agrii soluții pentru fermierii care au nevoie de finanțare pentru achiziția de inputuri agricole și obținerea unor recolte bogate și profitabile, anunta banca intr-un comunicat, in care detalii

Taxa de pod Fetesti (peaj) si vinieta de Ungaria (huvinieta) se pot cumpara si din aplicatia CEC Bank

• CEC Bank oferă totodată clienților săi posibilitatea să își actualizeze adresa de e-mail folosită în relația cu banca, direct din CEC app  CEC Bank oferă clienților săi, începând din această lună, posibilitatea detalii

 



 

Ultimele Comentarii