BANCI | Analiza

Agentia Moodys face primul pas spre majorarea ratingului Romaniei

Trimite stirea unui prieten
Nume *
E-mail *
E-mail prieten *
Mesaj
Cod validare * Turing Number
Tastati codul din imagine (doar cifre)
195.154.184.126

Autor: Bancherul.ro
2015-12-12 19:49

Agentia americana de rating Moodys anunta intr-un comunicat ca mentine ratingul Romaniei la Baa3, cel mai slab din categoria “investment grade” si primul deasupra zonei investitiilor speculative (mai mic decat al Bulgariei, care are Baa2), dar majoreaza perspectiva de crestere a acestuia de la stabila la pozitiva, ceea ce, in definitia agentiei, inseamna “o probabilitate ridicata de modificare a ratintului pe termen mediu”.

Un rating de tara mai bun creste increderea investitorilor straini si reduce dobanzile pentru imprumuturile statutului roman de pe pietele internationale.

Interesant este ca decizia agentiei vine intr-un moment in care Romania are un guvern provizoriu tehnocrat pana la alegerile de la finalul anului viitor, au fost mentinute cele mai multe prevederi de relaxare fiscala din noul Cod Fiscal, inclusiv cresterile salariale din sectorul public, care afecteaza indicatorii macroeconomici, si dupa esecul incheierii cu succes de catre fostul guvern Ponta a ultimului acord cu FMI si CE. 

Economistii romani asteaptau de ceva vreme o imbunatatire a ratingului tarii, iar guvernatorul BNR, Mugur Isarescu, chiar si-a exprimat frustrarea (e adevarat, inainte de a se anunta masurile de relaxare fiscala, pe care le-a contestat vehement) ca inca avem rating doar cu “B”, fara niciun “A”, referindu-se la notele celorlalte doua agentii, Fitch si Standard&Poors (BBB-), echivalentul Baa3 al Moodys.

Iata ca Moodys face primul pas spre majorarea ratingului, prin imbunatatirea perspectivei la “pozitiva”, celelalte doua agentii mentinand in continuare ratingul Romaniei cu perspectiva “stabila”.

Cea mai recenta confirmare a perspectivei a venit in octombrie, de la Standard&Poors, explicatia fiind ca Romania are in continuare un cadru de guvernare deficitar (vezi aici detalii).

In august, si Fitch a reconfirmat rating-ul aferent datoriei guvernamentale a României pe termen lung, la BBB-, cu perspectivă stabila, iar o luna mai tarziu a anuntat ca are de gand sa majoreze ratingurile altor tari din regiune, mai bune decat ale noastre: Ungaria (rating BB plus/ perspectivă pozitivă), Polonia (A minus/perspectivă stabilă), Slovenia (BBB plus/ perspectivă stabilă) și Slovacia (A plus/perspectivă stabilă).

De ce s-a majorat perspectiva de rating

Revenind la decizia Moodys de majorare a perspectivei de rating, doua argumente au stat la baza acesteia, dupa cum se precizeaza in comunicat:

1. Progresul semnificativ al Romaniei in corectarea dezechilibrelor macroeconomice, reducand vulnerabilitatea economiei la socurile externe si pavand calea catre o crestere economica stabila;
2. Ajustarea fiscala semnificativa din ultima perioda, care a condus la o reducere semnificativa a deficitului fiscal guvernamental si a asigurat stabilitatea ponderii datoriei publice raportata la PIB.

Agentia Moodys precizeaza ca acesti factori pozitivi sunt insa contrabalansati de o serie de provocari, precum potentialul risc ca relaxarea fiscala prevazuta in noul Cod Fiscal sa afecteze indicatorii fiscali si competitivitatea preturilor, daca salariile cresc mai repede decat productivitatea muncii.

Moodys se asteapta ca efectele negative asupra bugetului a politicii de relaxare fiscala va putea fi compensata doar partial de o crestere economica mai mare si de masurile de colectare a taxelor, precum eforturile de a combate evaziunea fiscala. In cosecinta, Moodys estimeaza ca deficitul bugetar va creste la 2,8% din PIB in 2016 si 3,9% in 2017.

Mentinerea ratingului este justificat si de calitatea slaba activelor sistemului bancar si de capacitatea de creditare restrictionata, precum si de potentialele cheltuieli ale guvernului cu unele firme de stat.

Explicand pe larg primul factor care a determinat imbunatatirea ratingului, si anume corectarea dezechilibrelor macroeconomice, Moodys precizeaza ca deficitul comercial al Romaniei a scazut semnificativ, de la 16% din PIB in 2007 la 4,2% in 2014, iar ca rezultat deficitul de cont curent s-a redus substantial, de la 13,5% din PIB in 2007 la 0,5% in 2014.

In conditiile cresterii economice, datoria straina neta a Romaniei a scazut in ultimii doi ani sub 60% din PIB iar rata datoriei externe din PIB a coborat la 50% in 2014, de la 60% in 2010.

In acelasi timp, sectoarele companiilor nefinanciare si ale populatiei si-au redus ratele de indatorare, iar riscurile sectorului bancar s-au diminuat in contextul diminuarii creditelor neperformante si a ratelor ridicate de acoperire cu provizioane si de adecvare a capitalului comparativ cu alte tari.

PIB-ul Romaniei va accelera la 4,1% in 2016

Echilibrarea macroeconomica a Romaniei a redus si vulnerabilitatea economiei la socurile externe, explica in continuare Moodys. In plus, Romania si-a imbunatatit competitivitatea dupa criza financiara globala, evidentiata de declinul costului real cu forta de munca, ceea ce a determinat majorarea cotei de exporturi si o clasare mai buna in indexul de competitivitate al World Economic Forum.

Aceste realizari au determinat o crestere economica mai puternica. Moodys prognozeaza o accelerare a economiei in 2016, datorita expansiunilor robuste ale consumului privat si investitiilor, precum si a unei cresteri solide a consumului public, care vor permite PIB-ului real sa creasca intr-un ritm de 4,1% in 2016, fata de 3,5% in 2015.

Al doilea argument al schimbarii perspectivei de rating, ajustarea fiscala semnificativa a bugetului public, este justificat astfel de Moodys:

Romania si-a demonstrat abilitatea si dorinta de a consolida finantele publice, intr-un mediu economic dificil, prin diminuarea considerabila a deficitului fiscal, la 1,4% din PIB in 2014, de la 9% in 2009.

Reducerea cu 7,7 puncte procentuale a fost realizata prin diminuarea cheltuielilor publice (cu 5,7 puncte) si veniturile mai mari (cu 2 puncte). Cea mai mare pondere in reducerea cheltuielilor publice au avut-o taierile salariilor bugetarilor (3,1 puncte), in timp ce veniturile guvernului au crescut din majorarea taxelor indirecte, inclusiv TVA-ul, cu 2,2 puncte.

Agentia de rating noteaza ca ajustarea fiscala a Romaniei a fost mai rapida si mai pronuntata decat in multe alte tari europene, inclusiv Spania (cu rating Baa2, perspectiva pozitiva) si Portugalia (Ba1, perspectiva stabila).

Consolidarea fiscala semnificativa a Romaniei a contribuit la stabilizarea datoriei guvernamentale, care a crescut considerabil, de la 13% din PIB la 37% in perioada 2008 - 2012, din cauza deficitelor fiscale ridicate si a cresterii economice reduse. Din 2012, gradul de indatorare a inceput sa se stabilizeze, ca rezultat al deficitelor mai mici (1,2% in 2015) si a cresterii economice.

Moodys estimeaza o scadere a datoriei guvernamentale la 39,4% din PIB in 2015, fata de 39,9% in 2014.

De ce este nevoie pentru majorarea ratingului

Moodys mentioneaza ca ar putea majora ratingul Romaniei in conditiile in care cresterea economica va ramane robusta, daca se va imbunatati eficienta cadrului institutional, daca gradul de indatorare externa si cel bugetar se vor stabiliza in continuare si/sau se va produce o schimbare a structurii datoriei guvernamentale, care sa diminueze riscurile de refinantare.

Pe de alta parte, ratingul ar putea fi scazut daca vor aparea cresteri semnificative ale gradului de indatotare guvernamenal si necesitatilor de creditare si/sau un declin in competitivitatea externa si/sau o deteriorare a balantei de plati si a investitiilor straine.

Comitetul de rating a constatat o singura imbunatatire a indicatorilor economici

Moodys mai mentioneaza ca in 8 decembrie 2015 s-a intrunit un comitet de rating pentru Romania, care a dezbatut urmatoarele teme principale: 

-Fundamentele economice, incluzand soliditatea economiei, au crescut;
- Structura si soliditatea institutionala nu s-au schimbat semnificativ;
- Soliditatea fiscala sau financiara, incluzand profitul datoriei, nu s-a modificat substantial;
- Probabilitatea riscurilor pentru producerea unui eveniment nu s-a schimbat fundamental.

Principalii indicatori ai economiei Romaniei consemnati de agentia Moodys:

- PIB pe cap de locuitor: 19.744 USD in 2014
- Cresterea PIB-ului: 2,8% in 2014
- Rata inflatiei: 0,8% in 2014
- Balanta fiscala (deficit bugetar): -1,4% din PIB in 2014
- Balanta externa (deficitul contului curent): -0,5% din PIB in 2014
- Datoria externa: 50,3% din PIB in 2014
- Nivelul de dezvoltare economica: nivel moderat de rezistenta economica
- Istoria falimentelor: cel putin un faliment (neplata creditelor sau titlurilor) s-a inregistrat din 1983

Comentarii



Adauga un comentariu
Nume *:

E-mail *:
(nu se afiseaza pe site)
Subiect:
*
Comentariu:

Turing Number

Tastati codul din imagine (doar cifre)  



Adauga un comentariu folosind contul de Facebook

Alte stiri din categoria: Analiza



La care banci se poate face actualizarea online a datelor de catre firme

Actualizarea online a datelor firmelor, pe site-urile sau in aplicatiile bancilor, este posibila la doar trei institutii de credit, la restul fiind nevoie de prezenta intr-o sucursala. ING Bank a anuntata ca a introdus opțiunea de actualizare a datelor 100% detalii

Conturi bancare gratuite pentru incasarea salariului, pensiei si indemnizatiilor sociale. Dar cine poate sa-si faca unul?

Legea care permite in prezent celor fara conturi bancare sa-si deschida unul nou, denumit cont de baza, fara comisioane de deschidere, inchidere si retragere numerar la bancomat, a fost modificata de Parlament. Noua varianta a acestei legi, care mai asteapta detalii

Indicatorii sistemului bancar la finalul trimestrului 3 din 2023

Indicatorii sistemului bancar la finalul lunii iunie 2023, conform datelor furnizate de Banca Nationala a Romaniei (BNR).  Indicatorii au fost calculați pe baza raportărilor financiar-contabile trimise la banca centrală de instituțiile de credit, detalii

Indicatorii sistemului bancar la finalul T2 2023

Indicatorii sistemului bancar la finalul lunii iunie 2023, conform datelor furnizate de Banca Nationala a Romaniei (BNR). Indicatorii au fost calculați pe baza raportărilor financiar-contabile trimise la banca centrală de instituțiile de credit, detalii

 



 

Ultimele Comentarii