BANCI | Stirea Zilei

Raiffeisen Banca pentru Locuinte castiga definitiv unul dintre procesele cu Curtea de Conturi

Trimite stirea unui prieten
Nume *
E-mail *
E-mail prieten *
Mesaj
Cod validare * Turing Number
Tastati codul din imagine (doar cifre)
195.154.184.126

Autor: Bancherul.ro
2019-03-11 21:56

Raiffeisen Banca pentru Locuinte (RBL) a castigat definitiv, la Inalta Curte de Casatie si Justitie a Romaniei (ICCJ), unul dintre procesele intentate Curtii de Conturi a Romaniei, prin care a cerut suspendarea executarii unei decizii a acesteia din decembrie 2015 privind utilizarea ilegala a subventiei de stat acordate clientilor bancii care au incheiat contracte de economisire-creditare (bauspar).

Curtea de Conturi a acuzat RBL de prejudicierea statului roman cu aproape 60 milioane lei pentru ca a acordat clientilor subventii publice (prima de stat, reprezentand 25% din suma economisita de un client intr-un an, echivalentul a maxim 250 de euro) sub forma de dobanzi majorate pentru depozite, in loc sa foloseasca banii contribuabililor pentru investitii in locuinte, prin credite imobiliare, conform scopului legii bancilor pentru locuinte (OUG nr.99 din 2006).

In consecinta, Curtea de Conturi a cerut RBL sa recupereze de la clienti cele 60 milioane lei si sa le restituie statului, insa banca nu a fost de acord cu executarea deciziei, pe care a contestat-o in justitie si a castigat. La fel s-a intamplat si cu a doua banca pentru locuinte, BCR. (vezi aici detalii)

Conform OUG 99/2006, „pentru a beneficia in mod constant de prima de stat, contractele de economisire-creditare trebuie sa aiba o durata de minim 5 ani, fara a fi necesara justificarea utilizarii in scop locativ a sumei economisite”.

RBL, precum si a doua banca pentru locuinte, BCR, au interpretat insa diferit legea, sustinand ca nu trebuia justificata nici prima de stat, nu doar sumele economisite de clienti.

Cele doua banci au castigat in prima instanta, la Curtea de Apel Bucuresti, si procesele pe fond impotriva Curtii de Conturi, in care au cerut anularea deciziei acesteia, nu doar suspendarea aplicarii ei. Curtea de Conturi a facut insa contestatie la ICCJ, cea care va pronunta o decizie definitiva.

Bancile pentru locuinte nu au mai incheiat noi contracte de economisire-creditare in ultimii doi ani, dupa izbucnirea conflictului cu Curtea de Conturi, dat fiind ca legea era interpretata diferit.

Intre timp, legea bancilor petru locuinte (OUG nr.99 din 2006) a fost modificata, astfel incat pentru a primi prima de stat, clientii bancilor trebuie sa prezinte documente justificative privind utilizarea acesteia in scop locativ. Legea nu mai face referire la suma economisita, ceea ce inseamna ca aceasta nu va trebui justificata de clienti.

Noua lege a fost votata de Parlament in vara anului trecut, dar abia zilele trecute au fost publicate in Monitorul Oficial si normele de aplicare, dupa cum au semnalat intr-un comunicat comun cele doua banci pentru locuinte.

In comunicat, bancile sugereaza ca vor relua incheierea de noi contracte de economisire-creditare, conform noii legi, dupa ce BNR va aproba noile caracteristici ale produsului financiar.

In privinta celor 600.000 de clienti ai bancilorcare detin contracte vechi, situatia ramane deocamdata nerezolvata, dat fiind conflictul in justitie.

Clientii bancilor se plang ca nu au mai primit prima de stat din 2015 si dau vine pe banci, in timp ce acestea se scuza ca nu au mai incasat prima de la Ministerul Dezvoltarii, care a sistat platile catre banci dupa controlul Curtii de Conturi.

Daca bancile vor castiga procesele cu Curtea de Conturi la ICCJ, atunci statul va fi fi obligat sa achite clientilor cu contracte de economisire-creditare primele restante.

Comunicatul bancilor pentru locuinte

Programul guvernamental ce poate imbunatati confortul locativ al romanilor are de azi finalizata norma de aplicare a Noii Legi privind Sistemul de Economisire Creditare (Bauspar)

Ministerul Finanţelor Publice şi Ministerul Dezvoltării Regionale şi Administraţiei Publice (MDRAP) au adoptat normele metodologice de aplicare a Legii pentru modificarea şi completarea Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 99/2006 privind instituţiile de credit şi adecvarea capitalului. Normele metodologice au fost publicate in Monitorul Oficial din data de 4 martie 2019.

Legea pentru modificarea şi completarea Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 99/2006 privind instituţiile de credit şi adecvarea capitalului a fost publicata pe 19 iulie 2018 in Monitorul Oficial.

Acest program guvernamental avand la baza noua lege vine in ajutorul persoanelor fizice care doresc sa-si imbunatateasca standardul de viata in domeniul locativ:

- Orice cetatean roman, indiferent de varsta, poate beneficia de prima de stat (inclusiv minorii si persoanele de peste 65 ani);

- Prima de stat ramane la acelasi nivel: 25% din depunerile anuale, maxim 250 euro/an;

- Justificarea doar a primei de stat si a dobanzii aferente va fi obligatorie.

Prevederile noii legi nu se aplica retroactiv, ci doar noilor contracte de economisire-creditare, ce vor putea fi in vigoare, in conformitate cu noua lege, dupa ce Banca Nationala a Romaniei va aproba noile caracteristici.
Conform Eurostat, România are cel mai vechi fond locativ din Europa. Totodată, un sondaj IRSOP arată că peste 84% dintre românii au măcar o problemă cu locuinţa iar peste 75% menţionează ca principală cauză vechimea locuinţei şi nevoia acută de reabilitare, renovare şi modernizare. “Plecând de la această realitate credem că deblocarea sistemului de economisire creditare pe baza acestui program guvernamental va conduce la o îmbunătăţire a condiţiilor locative ale românilor”, apreciază reprezentanţii ABDLR. Totodata, aproape jumătate dinpopulaţia oraşelor locuieşte în imobile mai vechi de 34 de ani iar procentul este mai mare in randul persoanelor cu venituri mici.

Pe de altă parte, reprezentanţii Federaţiei Europene a Băncilor pentru Locuinţe (EFBS) au arătat că “în România există un potenţial de creştere substanţială a sistemului de economisire creditare în următorii ani, la un nivel de penetrare comparabil cu cel al altor ţări europene”.
Sistemul BAUSPAR a avut un aport deosebit la reconstruirea Europei încă din anii 1950. Sistemul de economisire creditare a oferit „cadrul de lucru” instituţional pentru a ajuta într-o perioadă în care alte resurse financiare erau limitate sau foarte scumpe. Băncile de locuinţe oferă credite in domeniul locativ cu dobânzi fixe.

Principiile fundamentale ale sistemului de economisire creditare sunt simple. Întâi clientul BAUSPAR economiseşte, statul susţinând prin intermediul unei prime de stat acest comportament, apoi banca acordă credite pentru domeniul locativ din fondul economisit acelor clienţi care îşi doresc acest lucru şi care sunt eligibili.

Sistemul BAUSPAR reprezintă un element important al sistemului financiar. Economiilor emergente le este recomandat să susţină dezvoltarea şi extinderea unui astfel de sistem. Elemente importante pentru susţinerea acestora sunt reprezentate de accesibilitatea sistemului BAUSPAR pentru toate segmentele de populaţie, inclusiv pentru cei cu venituri medii sau sub-medii, precum şi faptul că statul oferă o primă pentru depuneri, iar această primă este acordată tuturor cetăţenilor, indiferent de vârstă.

Comentarii

??????
?
Remarcați și faptul că OLAF verifică modul în care sunt folosite fondurile europene și recuperează subvențiile acordate de la cei care le-au primit, dacă subvențiile nu au fost folosite conform alocării lor ? Opinați că personalul de la Curtea de Conturi ar fi trebui să solicite recuperarea subvenției de la băncile care nu au folosit subvenția conform conform cu dispozițiile pentru care a fost acordată subvenția ?

Georgescu Silviu
neacordarea primei de stat
Am fost atras de incheierea unui astfel de contract in primavara anului 2014, determinat tocmai de valoarea primei de stat ce se va acorda, eu stand la curte, iar casa chiar avand nevoie de efectuarea unor lucrari de reparatii. Acum, la trecerea celor 5 ani, facand demersurile necesare, sunt anuntat ca voi ridica o suma mai mica decat daca as fi pus lunar suma respectiva sub saltea! Mai oameni buni, cei care au decis astea sunt intregi la minte? Eu am fost corect si ma asteptam ca, la terminarea celor 5 ani sa primesc o suma cu 25% mai mare (asa cum a fost contractul), suma pe care s-o folosesc exact pentru ce a fost intelegerea. Curtea de Conturi care este plina de economaci (asa le zic eu celor care au terminat ASE pana in 1990) si nu de economisti, au procedat atat cat i-a dus mintea: au suspendat orice plata a primelor! Mai baieti economaci si, bineinteles. fetite judecatoare, trebuia sa-i sanctionati pe cei raspunzatori pana in 2015 de abateri, iar pentru contractele in derulare TREBUIA sa se decida continuarea acestora IN ACELEASI CONDITII, cu urmarirea indeplinirii clauzelor neindeplinite anterior! Si acum eu ce fac, incasan o suma mai mica decat daca puneam banii la ciorap?

Cristina Marinescu
Rbl
Remarc acelasi lucru, ca domnul Silviu Georgescu. După 5 ani, suma pe care o primesc este mai mica decât cea pe care as fi ecomisit_o dacă nu depunem banii la banca. De prima de 25% nici vorba. Eu am făcut un contract cu banca Nu cu o instituție de stat! Oare ANPC-ul nu se sesizează?

Nicoleta
RBL
Si eu am constatat ca pentru contractul incheiat in 2014 , acum (dupa 5 ani) urmeaza sa primesc mai putini bani decat am depus.... daca asta nu este inselaciune... atunci ce este???

tacaluta gheorghe
rbl
eu mai am de depus pna luna iulie poate se ajunge la un rezultat normal nu ca traim in Romania ,,NORMALA""asa si la cec dinainte de89 nici nu am fost chemat la o negociere .SA MI CALCULEZE suma aferenta in functie de valoarea dolarului,atunci si acum,nu?

tacaluta gheorghe
rbl
eu mai am de depus pna luna iulie poate se ajunge la un rezultat normal nu ca traim in Romania ,,NORMALA""asa si la cec dinainte de89 nici nu am fost chemat la o negociere .SA MI CALCULEZE suma aferenta in functie de valoarea dolarului,atunci si acum,nu?

tacaluta gheorghe
rbl
eu mai am de depus pna luna iulie poate se ajunge la un rezultat normal nu ca traim in Romania ,,NORMALA""asa si la cec dinainte de89 nici nu am fost chemat la o negociere .SA MI CALCULEZE suma aferenta in functie de valoarea dolarului,atunci si acum,nu?

tacaluta gheorghe
rbl
eu mai am de depus pna luna iulie poate se ajunge la un rezultat normal nu ca traim in Romania ,,NORMALA""asa si la cec dinainte de89 nici nu am fost chemat la o negociere .SA MI CALCULEZE suma aferenta in functie de valoarea dolarului,atunci si acum,nu?

tacaluta gheorghe
rbl
eu mai am de depus pna luna iulie poate se ajunge la un rezultat normal nu ca traim in Romania ,,NORMALA""asa si la cec dinainte de89 nici nu am fost chemat la o negociere .SA MI CALCULEZE suma aferenta in functie de valoarea dolarului,atunci si acum,nu?

tacaluta gheorghe
rbl
eu mai am de depus pna luna iulie poate se ajunge la un rezultat normal nu ca traim in Romania ,,NORMALA""asa si la cec dinainte de89 nici nu am fost chemat la o negociere .SA MI CALCULEZE suma aferenta in functie de valoarea dolarului,atunci si acum,nu?

Adrian
Rbl
Bună seara. Ia actionat cineva in judecata?

claudiu
RBL contract
Buna ziua, si eu am contractat un produs RBL iar in 2015 am vrut sa retrag banii ca am vazut ca este un fel de teapa. Surpriza a fost ca nu trecusera cei 5 ani doar 4.5 ani si nu mi-au dat nicio dobanda si nicio prima de la stat. Doar prima pe 2013 era in cont si o parte din cea din 2014 dar mi-au spus ca abia dupa ce aduc documente justificative in suma de 18000 lei imi vor vira si prima de la stat. Ei bine am facut rost de documente ca am o casa in contructie le-am depus , le-au primit si acum imi spun ca este un litigiu cu Curtea de conturi si nu mia primesc banii. Le-am reprosat ca eu am semnat contractul cu ei si nu cu statul roman dar ei o tin pe a lor. Mai nou hotii au schimbat denumirea din Raiffeisen BAnca pentru locuine in Aedeficium Banca pentru locuinte.... sa li se piarda urma. Surprinzator le-am cerut un extras de cont si ei in fiecare inceput de an imi ia un comision de 36 lei. Pai daca voi nu dati nimic si este suspendat pana la clarificarea situatiei in instanta de ce mama dracu mai luati comisioane hotilor. Eu zic ca ar trebui facut ceva sa ne asociem cumva si sa- dam in judecata pe hoti ca s-au folosit de banii nostri si nici macar atat nu mai recuperam ca isi opresc tot felul de impozite si comisioane si noi ramanem fara bani. Daca se hotaraste ceva eu vreau sa-i actionam cumva sa fim mai multi. dutu_bac@yahoo.com Stima si scuze limbajul dar asa merita nemernicii,

Ilie
Excrocheria cu Banca pentru locuinte
Ca bancile sunt niste camatari autorizati s-a mai dovedit inca odata. Eu, depunand o suma mai mica cca 5 mii lei as fi interesat sa aflu daca formularele pentru incheierea contractului si ridicarea banilor fara prima(oricum s-a incheiat neplatind de 5luni, de ce dreaku or mai fi necesare si formulare?!) se gasesc pe net si pot fi depuse online? Pentru cine-i da in judecata le tin pumnii si le doresc muuult succes!

Ilie
Excrocheria cu Banca pentru locuinte
Ca bancile sunt niste camatari autorizati s-a mai dovedit inca odata. Eu, depunand o suma mai mica cca 5 mii lei as fi interesat sa aflu daca formularele pentru incheierea contractului si ridicarea banilor fara prima(oricum s-a incheiat neplatind de 5luni, de ce dreaku or mai fi necesare si formulare?!) se gasesc pe net si pot fi depuse online? Pentru cine-i da in judecata le tin pumnii si le doresc muuult succes!

IACOBUTA
Frauda RBL Aedificum Bank
Am facut sesizari scrise la Aedificum Bank , pt un contract de economisire credt din februarie 2012! Acesta putea fi prelungit oricat, am depus 4 ani cate 1000 euro iar prime in cont aveam doar cate pe nici 2 ani. Am fost la Agentii anual, in noimbrie 2019 am vurt sa scot si cei de la Agentie mi-au spus ca pot acumula dobanda sa ii scot in 2020. Am cerut in martie rambursarea, si mi-au retinut in cont cei 2000 lei adunati ca Prima de al stat. Pur si simplu au invocat ca daca ii scoteam mia devreme, puteam sa ii retrag si acum vezi Doamen nu am dreptul. A mtrimis notificare legala cu articol de lege prin acre aceasta este FRAUDA, sumele din cont la moement avadn dreptu lsa le retrag oricand, mia ales ca sunt materiale petnur un apartament. Ei dispun de sumele din acele conturi, luandu-ne dreptul de accces, ca si cum ar fi veniturile proprii ale dansilor. Ma deranjeaza ca pe acest site nu se pune data postarii, vreau sa va contractez sa facem o actiune cu daune si pleanlitati, sa recuperam tot de la dansii.

IACOBUTA
mail
contactati la moldenergbc@gmail.com

Grigorie Eleonora
Nici eu nu am beneficiat de prima de stat
Nu am crezut ca vom fi jecmăniți in felul acesta.Macar am scos după cinci ani suma egală cu cea depusă .Banca a lucrat cu banii in tot acest timp și nu am primit nimic.Vreau să știu când vom primi prima de stat cu indicele de inflatie cu tot.Rusine statului român ca păcălește lumea!

Dana F
Frauda Rbl
Nici eu nu am beneficiat dr prima de le stat.Nu pot sa mi scot nici bani mei depuși. Am doua contracte pe numele copiilor care sunt minori m au trimis la autoritatea tutela sa mi deie un document prin care sa reiese ca eu pot scoate bani desi eu sunt mama lor cu acte în regulă .Acum astept protecția copilului sa mi faca ancheta socială acasa in coditile în care suntem o familie legală cu doua ap doua masini fără proble în familie Isi bat joc de noi cu propria bani.Nu stiu ce sa mai fac sa mi pot scoate bani.Cred ca o sa fac reclamație la protecția consumatorului.

Vladuca Maria
Păgubit prima de stat Raiffeizen , daca s a dat in judecată banca doresc sa ma constitui si eu in parte vatamata
In 31.08.2018 am ridicat bani stransi in cei 5 ani fara prima de stat .In repetate randuri am mers la banca sa intreb ce documente justificative trebuiesc si cand primesc bani .Raspuns primit de cele mai multe ori : deocamdata Banca este in litigiu cu statul si ne v a anunta , documente justificatoare ptr cei care au sub 50.000 lei nu mai trebuiesc. Menționez ca aceleasi răspunsuri primeam si telefonic si direct cand mergeam la banca . In martie 2021 am contactat banca ptr informatii si ce sa vezi raspuns : Daca am scos bani in 31.08.2018 trebuie sa depun documente justificative cu data pana in 31.08.2021 adica retroactiv datei cand a aparut Hotărârea ICCJ 26.11.2020. Adica Banca spunea sa asteptam decizia ICCJ iar acum cer documente justificative retroactiv Hotărârii ICCJ in conditiile in care spunea ca nu mai trebuiesc .Eu am încheiat un antecontract de V -C apartament in 31.08.2020 iar plata avans am facut o in 1.09.2020. Initial mi s a zis ca este Ok iar acum primesc telef ca plata este pe 1.09.2020 si nu este valabil ca trebuia pana in 31.08.2020 desi Antecontractul avea data de 31.08.2020 iar plata am facut o a doua zi ptr ca dupa ora 17 bancile inchid .Eu cred ca este inca o bataie de joc la adresa romanilor plătitor de taxe si impozite.Astept sa fiu contactata daca s a constituit un grup ptr acționarea in judecată.



Adauga un comentariu
Nume *:

E-mail *:
(nu se afiseaza pe site)
Subiect:
*
Comentariu:

Turing Number

Tastati codul din imagine (doar cifre)  



Adauga un comentariu folosind contul de Facebook

Alte stiri din categoria: Stirea Zilei



Topul creditelor ipotecare cu cele mai mici dobanzi fixe in primii 3-10 ani

Dobanzile fixe in primii 3-10 ani pentru un credit ipotecar variaza intre 5,75% si 9,90%, in functie de banca si de perioada cu dobanda nemodificata, conform ofertelor celor mai importante 10 banci. Dobanzile luate in calcul sunt cele standard, fara alte detalii

Cum raspunde ANPC la o reclamatie despre o frauda online: cu cuvintele bancii

Clientul unei banci (Unicredit) a fost fraudat online cu 25.000 de lei cu o asa-zisa investitie in actiuni pe site-ul Rominvest. (Atentie! Acest site functioneaza si in prezent, la acest link, https://dimensionaldreamscape.cam, dupa mai bine de o luna de la detalii

Dobanzile la creditele online ale IFN-urilor, plafonate prin lege la 365% pe an, fata de 70.000% cat erau pana acum

Parlamentul a adoptat o lege prin care dobanzile (DAE) la creditele online acordate de IFN-uri (Institutii Financiare Nebancare) sunt plafonate la 1% pe zi (365% pe an) in cazul imprumuturilor de maxim 5.000 de lei, 0,8% pe zi (292% pe an) la cele de pana la 10.000 de lei si 0,6% pe detalii

Revolut isi obliga clientii sa plateasca credite facute prin fraude online

„Acești escroci de la Neocapital nu numai ca m-au pacalit sa le transfer foarte mulți bani, dar au inițiat și un credit de nevoi personale direct din aplicația Revolut iar eu acum trebuie sa plătesc rate pentru acest credit”, se plange un cititor, la detalii

 



 

Ultimele Comentarii