BANCI | Educatie financiara

Creditul se poate prescrie (sterge) daca nu s.a mai achitat nimic bancii timp de 3 ani?

Trimite stirea unui prieten
Nume *
E-mail *
E-mail prieten *
Mesaj
Cod validare * Turing Number
Tastati codul din imagine (doar cifre)
195.154.184.126

Autor: Bancherul.ro
2016-09-23 10:43

"Buna ziua, am citit undeva ca exista o lege in care se precizeaza ca in cazul in care nu s.a mai achitat nimic bancii timp de 3 ani, creditul se prescrie. Exista cumva o astfel de lege? Si daca da, ma puteti ajuta va rog cu informatii despre ea (numar, data)? Multumesc", intreaba un cititor pe site-ul Reclamatiibanci.ro, dedicat educatiei financiare si rezolvarii problemelor dintre banci si clientii lor.

Raspuns www.ReclamatiiBanci.ro:

Stimata doamna,

Legea, mai exact Codul Civil, spune ca datoriile la un credit se pot anula (prescrie) daca firma creditoare (banca sau IFN-ul) nu incearca, timp de trei ani, sa recupereze datoriile de la client (debitor), prin executare silita.

Cu alte cuvinte, daca dumneavoastra nu ati primit, timp de trei ani, nicio notificare de executare silita de la banca sau de la o firma de recuperare creante, exista posibilitatea ca datoria sa se anuleze.

Ceea ce nu inseamna ca daca dumneavoastra nu ati platit bancii nimic timp de trei ani, puteti scapa de datorii.

Dimpotriva, veti avea de platit mai mult, din cauza dobanzilor pentru intarziere si alte costuri aferente executarii silite, daca banca a inceput procedura de executare silita, inainte de termenul de trei ani, dar dumneavoastra nu stiti, din diverse motive, precum schimbarea domiciliului, adresa gresita sau alte cauze.

Banca si firmele de recuperare creante sunt obligate sa-si notifice clientii cu privire la declansarea procedurilor de executare silita.

De aceea, sfatul meu este sa luati legatura cu banca pentru a vedea care este situatia creditului si a datoriilor, pentru a nu avea surprize neplacute.

Trebuie sa aveti in vedere si faptul ca, potrivit Codului de Procedura Civila, art. 405 indice 1 alin. (1), prescriptia dreptului de a cere executarea silita se intrerupe:

a) pe data indeplinirii de catre debitor, inainte de inceperea executarii silite sau in cursul acesteia, a unui act voluntar de executare a obligatiei prevazute in titlul executoriu ori a recunoasterii, in orice alt mod, a datoriei;

b) pe durata depunerii cererii de executare, insotita de titlul executoriu, chiar daca a fost adresata unui organ de executare necompetent;

c) pe durata trimiterii spre executare a titlului executoriu, in conditiile art. 453 alin. 2;

d) pe durata indeplinirii in cursul executarii silite a unui act de executare;

e) pe durata depunerii cererii de reluare a executarii, in conditiile art. 371 indice 6 alin. 1;

f) in alte cazuri prevazute de lege.

Probleme cu banca? Scrie-ne aici si te ajutam!

Taguri: restantieri  restante  Reclamatiibanci.ro  Executare silita  

Comentarii

florescu george danut
descoperire de card
Ma umesc Florescu george si am o mare dilema daca ma puteti lamuri si pe mine ,va rog !In aul 2006 am facut o descoperire de card la Bcr i val de 4200delei datorita faptului ca la cateva lui am fost disponibilizat si eu si sotia mea si fiindca am fost in imposibilitate de plata ,neavand decat o pensie de ivaliditate de 400lei .Acum 3zile am fost instiintati ca firma KruCKcareia baca i acesionat creditul ne executa silit .Ceea ce m-asurprins pe mine este data creditului pe care acestia o scriu si anume aprilie 2008 adica in perioada cand eu nu mai figuram ca angajat la firma respectiva si deci banca n u avea cum sa mi acorde acest credit .o alta emultumire a mea estesi faptul ca datoria de 4200lei a devenit 11300lei dobanzi si cheltuieli ptr executarea silita .Ce se poate face ?

Anonim
Prescriptie
Buna la toata lumea. Am fost in situatia in care nu am mai avut posibilitatea de a achita creditele (3 la numar) si timp de 3 ani nu am primit nimic acasa, dupa care mi-a sosit in plic direct cu executare silita si popriri pe conturi. Am contestat in instant si am castigat, s-a constatat dreptul de a mai cere executarea silita de catre banca. Asa ca luati legatura cu in avocet bun ca datoriile se prescriu dupa 3 ani la banci!

Marin
Datoroi la bancă
Sunt rezident la soacramea si nu am plarit creditul da nevoi personale de 7 ani.Întrebarea mea este .I se poate intampla ceva e din cauza ca nu am plarit ratele

Soare Elena
Prescriptia in caz de deces a debitorului
Daca au trecut 10 ani decand datoria unui client care a ramas cu o restanta de plata la banca nu a mai putu fi achitata din motiv ca a decedat in 2007 mai poate fi prescrisa aceasta creanta? Mentionez ca banca in tot acesti ani nu a facut nici un demers (notificari) pana acum in 2017 cand a cesionat creanta la un recuperator de creanta. In acest caz mai pot mostenitori sa invoce prescrptia dreptului de a cere executare silita?

Anonim
Credit bancar
Am si eu o intrebare daca se poate. Eu in timpul casatoriei am fost codebitoare la un credit facut pe numele fostului meu sot. Acest credit nu este achitat nici dupa 10 ani. In urma divortului eu as avea consecinte de pe urma acestui credit bancar pe care el nu la achitat. Mentionez ca nu mai convietuim de 4 ani impreuna dar divortul imi doresc sa il finalizez in decursul anului viitor.

catana elvira
codebitor
Buna seara as dori sa va intreb daca eu sant codebitor alaturi de sot la un credit de nevoi personale pot lua in nume propriu un credit si de la ce banca?

lucica
card de credit
Buna ziua, Baiatul meu in varsa de 31 ani a decedat , era bonav psihic de 8 ani ,avea pensie de boala , cred ca cu acel cupon a facut cardul acum un an si ceva fara sa se consulte cu mine , card de credit la Cetelem -Flanco acum are o restanta cred ca de vre-o 1100 ,ce pozitie sa iau fata de cei de la Cetelem ?

Costea
Prescriptie credit bancar
Buna ziua! Am un credit bancar din anul 2005 neachitat. Am fost contactat telefonic de o firma de recuperare pentru recuperarea datoriei la aceea banca. Firma de recuperare creanțe ma va da în judecata pentru executare silita? Doresc sa știu dacă voi fi executat silit sau se prescrie datoria.Ce șanse de câștig am?Va mulțumesc!

Ana
Executare silita după 4 ani de neplata
Buna seara,nu am plătit rata la banca de 4 ani de când au refuzat sa îmi dea banii de asigurare de viață ca eram si sunt bolnavă.Acum sunt pensionar de boala si sunt amenințata cu executarea silita.eu am luat legătură cu banca in acești ani,nu au vrut sa facă nimic.înștiințări nu am primit.Știucă se prescriu total după 3 ani dar nu stiu legea,nr.articolul din lege.Sunt pensionar de boala din 2015 și înainte am fost in medical cu operatiiadataun an și apoi 173 zile după care pensionarea.Momentan am și cancer.Aștept răspuns urgent.Va multumesc

Daniel
CREDIT C.A.R.
Buna ziua,intrebarea mea este legata de un credit luat de la c.a.r. de catre mama mea care era pensionara si decedata intre timp,doresc sa stiu daca creditele acordate de c.a.r. sunt asigurate,ei sustin ca nu exista asigurare,am avut ocazia sa citesc contractul si nu am vazut nici o mentionare despre adaugarea unui garant,nu ar trebui specificat in contract?acum au inceput sa trimita plicuri cum ca tatal meu care este in viata este trecut ca garant prin simpla prezenta a unei fotocopiii de c.i.,fara nici o semnatura pe contractul original ,care este adevarul despre asigurarea creditului si ce pot face impotriva tatalui meu in aceste conditii,va mutumesc anticipat

Ancuta
Buna am si eu o nelamurire sunt plecata se 5 ni din tara in primele luni am platit rata pe care o aveam la cetelem prin posta dupa care copii miau spus ca nu se mai plateste prin posta si te sa merg prin banci sa vad cum fac unde trebuie sa apelez sa pot primi informatii in legatura cu aceasta problema


Elena Claudia Neamtu
Credit
Buna ziua eu am facut doua credite de consum in anul 2007 mai exact la altex si flanco si nu am avut posibilitatea de a plati in august 2017 mi a venit o scrisore cu executarea silita e posibil sa cavdupa 10 ani sa imi trimita execurare silita ce pot face acum multumesc

Elena
Cesiune creanță
Bună! Zilele trecute. mama a fost contactată de o firmă de recuperare creante pretinzând recuperarea unui debit (restanță )la o bancă, în baza unui contract din 2005..A primit si o notificare în care i se comunică suma de plată datorata bancii.. fără nici un fel de alte detalii(nr . Contract împrumut, dată contract, data preluării contract cesiune.. s. a)..Mentionez că nici la vechea adresa (până în 2010) și nici la actuala adresă nu s-a primit nicio notificare...Mai menționez faptul că am făcut o cerere către bancă pentru a cere lămuriri ...mi s-a comunicat că voi primi răspuns în 30 de zile, dar firma de recuperare amenință cu executare silită... Ce pot să fac??? In eventualitatea existenței pretinsului debit.. și a lipsei notificarilor în ce condiții se poate prescrie..??? Mama are 79 de ani.. Și nu își amintește de un pretins împrumut!!!

ionut
credit
Am depus o cerere la bt pt un credit refinantare nevoi personale practic bt si am primit sms ca s-a aprobat,dar scrie ca e credit nevoi cu cesiune.ce inseamna asta.ar trebui sa stiu ceva si banca nu mi spune.multumesc

Alina
Credite
D-le John lasa-ti vrajelile, si eu am apelat la asemenea persoane si mi sa cerut sa platesc o taxa si dupa ce platesti nu mai raspund la tel... Excroci.... Aveti mare grija nu apelati la asemenea persoane k sant tepe mari...

Monica
Credit
Buna z iua, Am doua credite banca la care nu am plătit din 2014 si nu am nici o informatie in legatura cu stadiul lor. Ma poate ajuta careva cu informatie in legatura cu ce se poate intampla. Nu am alte conturi bancare sau venit in Romania.

Monica
Credit
Buna ziua, Am doua credite banca la care nu am plătit din 2014 si nu am nici o informatie in legatura cu stadiul lor. Ma poate ajuta careva cu informatie in legatura cu ce se poate intampla. Nu am alte conturi bancare sau venit in Romania.

MioARA
CAR
Am girat in 2013 la car o persoana care in 2014 a decedat. Sotul decedatei a preluat creditul semnand un angajament de plata (si el era girant), dar dupa 4 luni a decedat si el. In 2015 am primit-o la locul de munca executare silita pentru suma neachitata. Am mers la CAR si am contestat. Mi-au fost deblocate conturile. In urma sotilor a ramas o masina si un apartament. Acum, in 2018, din nou am primit executare silita. Intre timp fiul raposatilor a facut succesiunea si apartamentul si masina I-au revenit de drept. Cum pot contesta executarea silita sa nu mai fiu deranjata? In 2015, executorul judecatoresc a spus ca pune sechestru pe bunurile debitoarei pana la lichidarea creditului. Va rog sa ma ajutati.

FLORIN
Buna seara
am primit azi o notificare de somatie imobiliara de la executorul judecatoresc. prin care sunt anuntat ca am de plata suna de 9000 lei creditoarei investcapital malta ltd prin kruk romania in calitate de cesionar al creantei de la ralfi ifn sa. intrebarea si rugamintea mea este urmatoarea:1 DACA ACHIT SUMA LA EXECUTOR ( DEOARECE DOAR CONTUL ACESTUIA IL AM IN NOTIFICARE) INCHEI EXECUTAREA? SI 2. CE DOCUMENT TREBUIE SA EMITA EXECUTORUL PENTRU A DEMONSTRA CA AM INCHEIAT LITIGUL SI NU DATORIILE? VA MULTUMESC ... RAMAN RECUNOSCATOR DACA M ATI PUTEA AJUTA. VA ROG

rodica
rugaminte
Buna ziua, Tatal meu este decedat din 2009. In 2008 a contractat un credit la Banca Romaneasca.. Am fost binevoitori si dupa decesul lui a mai achitat rate insa din imposibilitatea de a mai plati nu am mai putut continua. In prima faza am mers personal la banca sa cer o micsorare a ratei insa nu au fost deacord. Am mers la un avocat , am facut o scrisoare (pe care am trimis-o la banca) prin care solicitam sa ne ajute cu scaderea ratei ..Din 2010 pana in 2018 nu am primit niciun raspuns..(si altfel de instiintari cu privire la aceasta datorie)...in luna mai 2018 am primit o notificare de la o firma de recuperare..(oare aceasta datorie nu s-a prescris dupa atatia ani).. Acum intentionam sa facem succesiunea credeti ca aceasta datorie poate fi trecuta pe umerii mostenitorilor daca ea este prescrisa? va multumesc

Antita
A onament
Buna ziua!am avut abiname t la vodafone si. U am .ai putut plati iar ei mi.au reziliat contractul fara ca eu sa le cer.acum mi.au trimis o solutie de plata.eu numai am servici si nu pot plati asa cum cer ei.dak nu ma vor executa silit.ce pot face?

Carmen
Recupere dobanda de la banca
Buna ziua In anul 2006 am contractat un credit ipotecar. In 2010 cand ne-a scazut salarul, am facut o refinantare la alta banca cu conditii mai avantajoase. Totusi in cei 4 ani noi am platit 60 % dobanda din fiecare rata. Au trecut ceva ani. Putem recupera o parte din dobanda pe care am dat-o.

Mada
Buna ziua
Am si eu o problema la kruk. In decembrie am snat cu ei un angajament cum ca in 6 luni platesc suma de 1200 lei . Prima rata am platito...iar din luna febr anul acesta am ramas fara loc de munca si nu mai ppt platii. Ma pot da in judecata pentru neplata sau ce se poate intampla mai exact? Vin la mn acasa si lasa mereu carti de vizita ca la gazeta...suna de pe 100 de nr de tel diferite...sunt foarte agasanti. Pot sa ma dea jn judecata pt 1200 lei ?

Vasile Coman - Bancherul.ro
datoria la Kruk
Mada, Kruk poate sa va dea in judecata, adica sa va execute silit si sa va puna poprire pe salariu, caz in care veti avea de platit si taxele executorului judecatoresc. De aceea, solutia este sa discutati cu Kruk si sa ajungeti la o intelegere privind rambursarea datoriei, de exemplu sa platiti o rata mai mica, daca nu aveti aveti loc de munca in prezent. Fiti atenta insa sa nu vi se ceara mai multi bani decat ar trebui, de exemplu din dobanzi penalizatoare. Nu au voie sa puna niciun fel de dobanzi, conform legii. Contactati-ma prin e-mail: vasile.coman@bancherul.ro, daca aveti nevoie de ajutorul meu in rezolvarea problemei.

Elena
Credit
Buna ziua, Am si eu o intrebare: in anul 2007 eu impreuna cu fostul sot am luat un credit in valoare de 22.000 CHF,eu fiind girant la acest credit.Am platit timp de 3 ani rata iar dupa nu am mai putut plati.Intre timp am divortat,am fost dati in judecata pt executare silita,in anul 2014 ni s.a pus poprire pe salariu.In 2017 eu am plecat din tara,dar pe fostul meu sot nu il intereseaza cum putem rezolva aceasta situatie tinand cont ca cei de la Kruk au vrut sa ne preia creditul si sa ne propuna o rata pt a plati acest credit.Ce as putea face in cazul acesta? Va rog,astept un raspuns!

Antita
A onament
Buna ziua!am avut abiname t la vodafone si. U am .ai putut plati iar ei mi.au reziliat contractul fara ca eu sa le cer.acum mi.au trimis o solutie de plata.eu numai am servici si nu pot plati asa cum cer ei.dak nu ma vor executa silit.ce pot face?

Alecu Silvia
executare silita
Daca un credit de nevoi personale este dat in executare silita la un executor judecatoresc, banca mai are dreptul de a percepe dobabda si dobanda penalizatoare? Care este actul legislativ care reglementeaza acest aspect?

Radu Labontu
Executat de Kruk
Buna ziua, de un an sunt executat de firma de recuperari creante kruk care reprezinta o alta firma de recuperatori, as vrea sa stiu daca mai pot face ceva cu privire la anularea executarii, suma executata este exorbitanta, ar trebui sa platesc 10 ani cate 1200 de lei pe luna...Se mai poate face ceva pentru a anula aceasta executare? Va multumesc!

Baciu Tudor
Pentru refinantare credite
Va rog ajutatima cu o refinantare să achit datoria la alte banci să rămân cu o singură rata nu sunt sume mari dar as dori o refinantare de 30000 lei ca am probleme am o fata bolnavă grav și vreau să o ajut va multumesc și va rog ajutatima

Gabriela
Recuperare datorie aferenta credit neplatit
Buna ziua, In 2007 am luat un credit de nevoi personale pe 10 ani de la Raiffeisen pe care nu l_am mai platit din 2014. Din 2009 nu am mai locuit la adresa pe care a fost luat creditul. Astazi, 4.10.2018 m_au contactat cei de la Kruk propunandu_mi sa gasim o solutie amiabila ptr plata datoriei aferenta creditului neplatit de la Raiffeisen. Mi_au spus ca din 2014 pana in prezent mi_au fost trimise 24 de scrisori la adresa pe care a fost luat creditul. In aceasta situatie, mai este posibilia actionarea in instanta pentru anularea datoriei? Sau trebuie sa ma rezum doar la gasirea solutiei amiabile de plata? Multumesc

Mylyjohny
Despre tepe
Salut, vreau sa va spun ca dc nu ai nimicpe numele tau esta greu sa te execute, de fapt ce sa iti execute. Ideea este ca dc tot iei ia mai multi bani de la mai multe banci cum am procedat eu (11miliarde) ca sa poti plati un avocat bun si nu au ce sa iti faca cu tot cu executori. O parte s-au sters dar o parte au ramas cu executari dar ce sa execute ca toate bunurile si afacerile mele sunt pe alt nume. Asa ca problema este sa luati cat mai mult si nu ascultati la astia ca sunt multi care lucreaza la firme de recuperare si ce vreti sa zica ca doar din comisioane traiesc. Teapa este buna dar sa fie mare sa poti plati un avocat bun.Adauga un comentariu
Nume *:

E-mail *:
(nu se afiseaza pe site)
Subiect:
*
Comentariu:

Turing Number

Tastati codul din imagine (doar cifre)  Adauga un comentariu folosind contul de Facebook

Alte stiri din categoria: Educatie financiaraNoiembrie, luna in care se fac cele mai multe tranzactii cu cardurile de credit

Un sfert dintre cei care s-au bucurat de reducerile de “Black Friday” și au achitat cumpărăturile online, au plătit cu cardul de credit, potrivit PayU. Datorită acestei sărbători a pasionaților de shopping, noiembrie este luna în care românii utilizează cel mai detalii

Poate sa vina executorul judecatoresc sa-mi ia apartamentul? Ce pot sa fac?

"Am un apartament luat cu Prima Casa la banca Bcr. si mai am un credit de nevoi personale luat de la Brd. in urma cu 2 ani am platit 2 ani rata dar acum de 6 luni nu am mai platit nimic am ramas fara loc de munca. am fost instiintat ca s-a reziliat contractu. Spuneti-mi va rog poate sa vina detalii

Cat costa o asigurare de viata la creditul Provident, ce riscuri acopera si care este valoarea despagubirii

Provident a incheiat un parteneriat cu firma de asigurari Metropolitan Life pentru a oferi celor care obtin imprumuturi o asigurare de viata, valabila pe perioada rambursarii creditului. In ce situatii este valabila asigurarea? Polița de asigurare acoperă detalii

Daca ING ma executa silit, imi poate executa si casa sau doar poprire pe salariu?

"Am o datorie la ING de 12000 de lei urmeaza sa ma execute silit imi poate executa casa? sau doar poprpire pe salariu?", intreaba un cititor la detalii